Llombai (2010)

XIII Assemblea d’Història de la Ribera

La XIII Assemblea d’Història de la Ribera se celebrà a Llombai els dies 29, 30 i 31 de gener del 2010 a la Sala Social de la Cooperativa Agrícola. Les sessions acadèmiques, que comptaren amb unes huitanta inscripcions, es dividiren en la miscel·lània i la monogràfica, que en aquesta ocasió es dedicà al tema “Els moriscos a la Ribera del Xúquer. Segregació, integració i expulsió. 400 anys després”. La sessió inaugural va córrer a càrrec de l’historiador nordirlandès, James Casey sobre el tema: Tan peregrina empresa : La expulsión de los moriscos valencianos según las crónicas de Escolano y Bleda.

A més de les sessions acadèmiques, hi hagué una visita guiada al despoblat i la torre d’Alèdua amb la participació del professor Pablo Rodríguez Navarro de la Universitat Politècnica de València, qui mesos abans va dirigir un camp de treball per tal de condicionar aquell lloc. També hi hagué una visita guiada a l’església i antic convent de Sant Creu, fundat per Francesc de Borja, a càrrec del secretari local de l’Assemblea. Complementaren els actes algunes exposicions relacionades amb els moriscos i una mostra sobre materials documentals relacionats amb les anteriors convocatòries.

En el marc de la  XIII Assemblea es publicà una guia bibliogràfica sobre el tema monogràfic que es va lliurar a tots els assistents. A hores d’ara estan pendents de publicació les actes de les sessions miscel·lània i monogràfica.

Vicent Climent i Ferrando

Secretari Local de la XIII Assemblea d’Història de la Ribera.

Lloc web disponible en http://xiii-assemblea-historia-ribera.blogspot.com/