Guadassuar (2008)

XII Assemblea d’Història de la Ribera

La XIII Assemblea d’Història de la Ribera va tindre lloc a Guadassuar els dies 21, 22 i 23 de novembre del 2008 a l’Auditori Municipal i a les Aules Formatives. Es van inscriure cent quaranta-set persones, que participaren en les sessions acadèmiques repartides en la secció miscel·lània i la monogràfica, dedicada al tema de “Fires i mercats a la Ribera del Xúquer: de l’Edat Mitjana a l’actualitat”.

Després de la presentació de l’Assemblea i del tema monogràfic a càrrec del Dr.  Jorge Hermosilla Pla, degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València-Estudi General, les primeres sessions van anar a càrrec del Dr. Félix Retamero Serralvo (Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona), amb la ponència “Mercats pagesos a al-Andalus”, i del Dr. Antonio Collantes de Terán (Departamento de Historia Medieval y Ciencia y Técnicas Historiográficas de la Universidad de Sevilla), amb la ponència “El mercado en Castilla en la Edad Media”.

En total es presentaren quaranta-dos comunicacions entre tots els àmbits d’estudi (Comunicacions sobre el tema monogràfic; fonts arxivístiques, documentals i arqueologia; geografia; història medieval i història moderna; història contemporània, i història de l’art i patrimoni cultural i artístic).

A més de les sessions acadèmiques, hi hagué una visita guiada al poble (Ermita de sant Roc, Biblioteca -antiga Cambra de Forment i altres cereals-, Església de sant Vicent Màrtir (BIC), a càrrec del secretari local. Paral·lelament es va visitar l’exposició relacionada amb el tema monogràfic.

També es va editar una guia bibliogràfica sobre el tema monogràfic lliurada a tots els assistents. Resten pendents de publicació les actes de les seccions miscel·lània i monogràfica.

J. Enric Mut Ruiz

Secretari Local de la XII Assemblea d’Història de la Ribera.

Lloc web disponible en http://xii-assemblea-historia-ribera.blogspot.com/