La Pobla Llarga (2016)

XVII ASSEMBLEA D’HISTÒRIA DE LA RIBERA – LA POBLA LLARGA 2016

La XVII Assemblea d’Història de la Ribera va tindre lloc a la Pobla Llarga els dies 18, 19 i 20 de novembre de 2016. En aquesta edició, a banda de la tradicional Secció Miscel·lània, la Secció Monogràfica portava com títol “Vil·les, alqueries i cases de camp. Poblament dispers a la Ribera, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer”.

A l’acte d’inauguració assistiren les següents autoritats: el Secretari Autonòmic de Cultura i Esport, Sr. Albert Girona, el President de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Sr. Txema Peláez, la Degana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, Sra. Esther Alba Pagán, i l’alcaldessa de la Pobla Llarga, Sra. Neus Garrigues Calatayud.

L’ordenació de l’encontre va correspondre al Secretari Local d’Organització de la XVII Assemblea d’Història de la Ribera, Joan Català i Cebrià. Durant la celebració del mateix se va  presentar l’exposició “La Universitat de València i els seus entorns comarcals: la Ribera del Xúquer”, mostra montada i elaborada per la Universitat de València. A més, se van presentar dos llibres: el d’Adrià Besó Ros “Horts de tarongers. La formació del verger valencià”, i el llibre titulat “De la paraula a la sociabilitat: Associacionisme i moviment obrer a la Ribera del Xúquer”, editat per Salvador Comes i Hernández i Raül Añó i Bresó, llibre que va recollir les actes presentades a la XIV Assemblea d’Història de la Ribera celebrada a Alginet. Així mateix, el Secretari Local, Joan Català, va realitzar una visita guiada pels llocs més emblemàtics i representatius de la Pobla Llarga.

En la Secció Miscel·lània es van presentar 24 articles, que han sigut recollits en el llibre titulat “Estudis sobre la història, la geografia i el patrimoni cultural de la Ribera del Xúquer”, editat per la institució Alfons el Magnànim (https://www.alfonselmagnanim.net/libro/estudis-sobre-la-historia-la-geografia-i-el-patrimoni-cultural-de-la-ribera-del-xuquer_115364/). I en la Secció Monogràfica es van entregar 27 articles, que han sigut reunits en el llibre titulat “Vil·les, alqueries i cases de camp. Poblament dispers a la Ribera, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer”, editat per Joan Català i Antoni Furió (https://puv.uv.es/vil-les-alqueries-i-cases-de-camp.html).

En l’acte de cloenda van participar, entre d’altres, el Sr. Pablo Seguí Granero, diputat de la Diputació de València, la Sra. Neus Garrigues Calatayud, alcaldessa de la Pobla, i el Sr. Òscar Noguera Alberola, alcalde de Castelló, poble que va prendre el relleu de la propera Assemblea.

El lloc web de l’Assemblea està disponible a http://17-a-h-r.blogspot.com/